Het antwoord op ‘Hoe dan?’

Het antwoord op ‘Hoe dan?’

Als Dymphna Rutte niet mijn meisje was geweest, dan nog had ik deze fantastische, beschaafde open brief aan Wilders gedeeld. Lees ‘m, deel ‘m. Voor het eerst lees ik een antwoord op de veelgestelde vraag: ‘Hoe dan?’

En dat antwoord komt niet van Wilders…

16998033_10211131773597506_2357865070685660770_n


Hardop denken.

Geachte heer Wilders,

In de afgelopen tijd heb ik wat flarden van interviews met u gezien. Daarbij viel mij op, dat u het heel vaak over ‘ons’ hebt. ‘Nederland moet weer van ons zijn’ is een van uw slogans.

Maar wie bedoelt u eigenlijk met ‘ons’?

Voor mij is ‘ons’ onlosmakelijk verbonden met alle mensen die in Nederland wonen en hun nazaten die hier geboren zijn. Daarmee beschouw ik al mijn medelanders als Nederlanders. En dat zijn ze volgens de grondwet ook.

Ook heeft u het vaak over het verbieden van de Islam, het sluiten van alle moskeeën en het weren van mensen met een islamitische achtergrond die toegang zoeken tot Nederland.

Dat zijn nogal boute stellingen, want daarmee richt u zich op een algemene noemer en niet op de individu of een radicale afsplitsing.

Ik begrijp uw angst wel, u wilt niet dat het radicale islamitische hier een voedingsbodem vindt en aan terrein wint.

Daarin staat u niet alleen. Iedereen in Nederland die houdt van zijn vrije hachje deelt die sentimenten met u. Inclusief alle gematigde islamieten die hier wonen. Vrijheid is iets dat went en tegelijkertijd is het net zo onmisbaar als de lucht die we inademen. Niemand wil daarop inleveren.

Maar een land kan niet geregeerd worden door angst. Een samenleving kan niet sterker, wijzer of doelmatiger worden door simpelweg de deur dicht te doen. Het ageren en inspelen op een basale emotie kan en mag niet de grondslag zijn van een politiek leider.

Wat ‘ons’ meer angst aanjaagt dan de radicale islam zijn uw voornemens. Want om uw ideeën door te voeren zult u de grondwet aan moeten passen. Vrijheid van godsdienst, samenscholing en meningsuiting vallen daarmee weg. Dat zijn de pijlers die onze persoonlijke vrijheid waarborgen. Kortom, om uw doel te bereiken moeten we eerst onze vrijheid afbreken. Laten we vooral niet terug gaan in de tijd.

Tijdens de 12 jaar dat u werkzaam bent geweest in de tweede kamer heeft u alle gelegenheid gehad om een informatieve en invloedrijke kring om u heen te bouwen waarmee u een positief ‘plan de campagne’ had kunnen voeren. Ik ben zelf geen politiek dier, maar met mijn boerenverstand wens ik u te vertellen wat u had kunnen doen, en nog steeds zou kunnen doen.

U kunt werken aan een effectiever immigratie beleid (daarmee de acceptatie van immigranten en inburgering reguleren).

U kunt werken aan een strengere antidiscriminatie wetgeving (daarmee radicale uitingen op gebied van godsdienst aan banden leggen).

U kunt werken aan een meer ‘hands on’ sociaal toezicht en politie kracht (daarmee begeleiding van (nieuwe) burgers waarborgen).

Dat zou ‘ons’ ten goede komen.

Hoogachtend en met vriendelijke groeten.

Dymphna

Tot het volgende denken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s