Mijn verhaal over mijn vader

EsquireLeela

In de nieuwe Esquire staat een verhaal dat ik geschreven heb over de voetbaljaren van mijn vader. Mijn kleine meid houdt op bijgaande foto het magazine omhoog. Ze is trots.

Want haar papa heeft het geschreven en het gaat over haar opa, waar ze nog steeds zoete herinneringen aan heeft. Haar oma speelt de andere hoofdrol. En als slagroom op de cake wordt ze ook nog eens genoemd in de laatste regels. Wat wil een 9-jarige nog meer?

Om je alvast te laten proeven van het verhaal is hier, voordat ik de lezer mee neem naar de jaren vijftig, de eerste alinea.

Op een zonnige middag in maart varen we met een door mijn jongste broer Mark geronselde open boot over de Amsterdamse Amstel. Naast Mark en zijn vrouw Corine bestaat het gezelschap uit mijn oom Okke, zijn vrouw Mia, en Tine, de vierde vrouw van de man die precies een jaar eerder op 79-jarige leeftijd overleed, mijn vader. Het is 2012 en het plan is om de as van mijn vader uit te strooien over de Amstel, ter hoogte van theater Carré.

Als er een blauw-witte motorboot van de Amsterdamse waterpolitie onze kant op komt, verstopt Tine angstvallig de bus met as onder haar benen. In tegenstelling tot op open zee mag je op rivieren niet zonder toestemming de as van een dierbare uitstrooien. Het zal ons toch niet gebeuren; straks nemen ze mijn vader in beslag.

Als de politie langszij is gevaren, kan de plechtigheid beginnen. Iedereen strooit wat as over het water tot de bus leeg is. Als we weg willen varen, zien we pal voor Carré ­ballonnen in het water liggen. Heeft iemand uit het gezelschap die meegenomen? Niemand. Hoewel er een licht briesje staat, blijven de ballonnen strak op het water liggen; rode en witte, de kleuren van zijn eerste voetbalclub Ajax.

(Wordt vervolgd in de Esquire Nederland van mei 2017, die nu in de winkels ligt. Hier de link naar Blendle)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s