Vier jaar clean & sober

mick boskamp ping pong 2Na de festiviteiten van Koningsdag was het gisteren weer feest. Gisteren vierde ik het feit dat ik vier jaar clean & sober ben.

Er zijn mensen die zich verbazen over het feit, dat mensen zoals ik met betrekking tot cleantijd jaarlijks een klein feestje houden (zonder drank! 😉). En dan zeg ik altijd: we vieren toch ook jaarlijks 4 & 5 mei?

Dan herdenken we de slachtoffers van de oorlog en vieren we de bevrijding. In mij heeft ook een oorlog gewoed, een oorlog die aanzienlijk langer duurde dan 5 jaar. En waarom is het herdenkings- en bevrijdingsdag? Opdat we niet vergeten. En met die herinneringen ervoor zorgen dat we alert blijven en dat het nooit meer gebeurt.

Want geloof me, als je verslaafd bent zoals ik, zit een ongeluk in een klein hoekje. Een moment van overmoed, onbedachtzaamheid en het is gebeurd met de koopman.

Toen ik een aantal jaren geleden in mijn huidige hometown Den Haag bij Pret In Herstel verbleef, begon ik me weer mens en journalist en creatief te voelen. Ik bedacht toen voor de website van het safehouse de slogan: ‘You alone can do it, but you’re not alone in doing it.’

Ik heb het alleen geflikt, maar wel met hulp van een aantal hele lieve mensen.

En die wil ik nu even bedanken.

Ik wil de moeder van onze dochter bedanken, dat ze zo waanzinnig goed voor onze kleine meid heeft gezorgd en zorgt. Vooral toen het helemaal niet goed met me ging en ze dientengevolge niet kon rekenen op me. Dank je wel, Melanie Kremer.

Ik wil mijn familie bedanken dat ze zoveel geduld met me hebben gehad. Lieve mama, lieve broer, ik bewaar voor altijd jullie onwijs lieve brieven, die jullie me hebben gestuurd toen ik in Castle Craig Schotland zat en waar ik, verlamd door zelfmedelijden, niet op reageerde. En mijn lieve zus natuurlijk, Patricia Van Bennekom Keur en mijn zwager Michel, bij wie ik mocht logeren in de weekenden met mijn kleine meid. Wat was ik depressief in het eerste jaar van mijn herstel en wat moeten ze zich hopeloos onmachtig hebben gevoeld met mij om zich heen.

Ik wil mijn vrienden bedanken. En de lol die ik met ze beleef. Het feit dat ik als de geheimspreker die ik ben alles met ze kan delen, is goud. Dank je wel Rene van Collem, Sicco van Aalten, Erwin Bakkum, Wouter Withaar, Thomas Wessels, Paul Weber, Jelle Zijlstra, Joan Van Nispen Totsevenaer, Tuur Thissen en vooruit: Arno Asmus (😂).

Ik wil ook mijn therapeuten bij Castle Craig Schotland bedanken. Dear Christopher Burn , thank you so much for showing me the way and learning me to look for the positive. And Mark Lafferty, thank you for that moment when you told me I had an asset, the quality of being emphatic.

Natuurlijk wil ik ook mijn begeleidster bij Stichting Pret in Herstel bedanken. Dank je wel, Miriam Vogel, voor het feit dat in het eerste jaar van mijn verblijf bij Pret elke dag met mij Groundhog Day was. Toen het beter met me ging, was je minstens zo blij als ik.

En ik wil mijn liefde bedanken dat ze ruim een jaar geleden de stoute schoenen aantrok en om een date met me vroeg. Ze zeggen weleens dat je cadeautjes van herstel krijgt. Dymphna Rutte, je bent het mooiste cadeau dat ik in herstel heb gekregen. Ik knijp me elke dag in mijn arm en dan realiseer me dat jij en ik samen echt een item zijn.

Tot slot wil ik jullie bedanken. Fuck al dat geouwehoer dat Facebook leeg is en niets met echte sociale contacten te maken heeft. Dankzij Facebook heb ik weer liefde voor schrijven gekregen en heb ik weer contact gekregen met mensen die ertoe doen (you know who you are, Ing La C, Mylène Wasch e.a.).

En dan wordt het nu tijd voor een goed glas…cola light.

ps. De foto met de vier toepasselijke pingpongballen in mijn hand (1 voor elk jaar dat ik clean ben) stamt niet uit de tijd toen ik een tweede Hans Klok wilde worden. Bij Hitkrant besprak ik singles en elpees. De single of elpee van de week kreeg het maximum van vier ballen (cq sterren). En daar werd dan deze foto, gemaakt door de onvolprezen Barry Schultz, bij geplaatst.

One thought

 1. Proficiat.
  Ik ben reeds sedert 24 maart ook reeds 18 jaar nuchter.
  Het heeft in het begin heel veel moeite gekost, maar ik ben tevreden dat ik het gedaan heb.
  Ik heb in die periode heel wat tegenslagen gehad en onlangs vroeg iemand me :”hoe kan jij in ’s Hemelsnaam, ondanks al die tegenslagen toch nog nuchter blijven”.
  Ik heb geantwoord: “ik heb die tegenslagen net kunnen dragen door mijn “nuchterheid” en door mijn “Geloof”.
  De dag dat ik een van beiden verlies, zal ik mijn tegenslagen niet meer kunnen dragen.
  Ik kan maar één ding aan toevoegen, blijven volhouden, een verslaving hebben is geen oneer, maar er niets aan doen, dan wordt het dat wel.
  Nuchtere Groet
  Theo Herbots

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s