Huilen voor Dick van Dijk

playboy in cannesOp een dag als vandaag, waarop Ajax voor het eerst in meer dan twee decennia een Europacup finale speelt, moet ik automatisch terugdenken aan die keer dat ik voor Playboy met mijn broer Hans (mode-stilist), Frits Berends (fotograaf) en Pieter Both Sr. (fotografen-agent) naar Cannes afreisde om daar met twee beroemde Ajax-voetballers als modellen een zomermode-productie te schieten.

Alles wat mis kon gaan, ging mis. Ruud Krol, die toen voor AS Cannes uitkwam en Tscheu La Ling, die voor Olympique Marseille speelde, wilden alleen op de foto als ze ook alle kleding kregen die ze moesten dragen (was niet afgesproken), ze stelden ook steeds de sessie uit en tot overmaat van ramp waren de palmbomen, die de achtergrond zouden vormen voor een zomerse reportage, sneeuwwit. En dat was logisch, want voor het eerst in eeuwen sneeuwde het aan de Côte d’Azur.

Wat te doen? Aan de bar van het dure Carlton Hotel hangen. En kaarten. Met Hans, Frits, Pieter en die andere beroemde Ajacied, die makelaar was geworden in zijn woonplaats Saint-Paul-De-Vence en die deze productie op afstand (niet helemaal goed) had geregeld. Terwijl ik steeds gestrester raakte, maakte Dick van Dijk zich nergens zorgen over. Hij nam ons mee naar leuke plekken, zoals het geweldige Colombe d’Or waar Dick een geanimeerd gesprek met de beroemde chansonnier en acteur Yves Montand voerde en waar de Bloody Mary’s niet aan te slepen waren (het lied ‘Ze noemden me Bloody Mary’ schalde dagelijks door het hotel).

Op een avond vertelde Dick me het verhaal van de Europacup 1 finale van 1 juni 1971 tussen Ajax en Panathinaikos, toen hij na vijf minuten, na een verbluffende schaar-actie en pass van Piet Keizer, met een spetter kopbal 1-0 scoorde. ‘Weet je wat ik gedaan heb na de wedstrijd?’ zei hij. ‘Ik ben het feestgedruis ontvlucht met mijn vrouw en we hebben samen een taxi genomen. Urenlang heeft de chauffeur ons rondgereden door de stad. En waar we ook reden, overal waren dolgeworden fans aan het feesten in de straten. Ik heb mijn neus tegen het raam van de taxi gedrukt en ik heb alleen maar stilletjes gehuild.’

Dick, je bent niet meer onder ons. In 1997 overleed je plotseling op 51-jarige leeftijd. Tijdens een medisch onderzoek in een ziekenhuis liep je een bacteriologische infectie op aan de hartkleppen, die jou fataal werd.

Vanavond, als alles gaat zoals het moet gaan, huil ik even voor je.

Op de foto: vlnr. Frits Berends, Pieter Both Sr., Ruud Krol, Hans Boskamp Jr., Tscheu La Ling, Mick Boskamp. Dick staat er helaas niet bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s